Utmärkelse 2020 GAPF-galan

Kvinnors Rätts ordförande, Maria Rashidi hedrades med Pela och Fadime 2020 utmärkelsen under GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime) gala den 20:e januari på Berns Salonger. Utmärkelsen tilldelas årligen till en enskild individ vars insatser främjar mänskliga rättigheter.

“Priset är instiftat för att uppmärksamma människor som går i spetsen i kampen mot hederskulturen. Deras insatser gör Sverige till ett bättre, friare och mer rättvist land. Maria Rashidi är en synnerligen värdig mottagare, säger Lars Leijonborg, ordförande i priskommittén.” Källa: GAPF.se

Genom socialt arbete, opinionsbildning och påtryckningar så har Maria Rashidi bidragit till upprättandet av flera politiska åtgärder och en ökad samhällsmedvetenhet kring hedersrelaterat våld och förtryck.  Med hjälp av organisationen Kvinnors Rätt, så har hon lyckats med att erbjuda hjälp, rådgivning och stöd till tusentals utsatta unga flickor och kvinnor. 

”När jag år 2001 grundade organisationen Kvinnors Rätt, så hade jag en stark drivkraft och en målmedveten plan i åtanke: Att nå ut till varenda flicka och kvinna som lever under hedersförtryckets grepp. Att uppmärksamma det skoningslösa hedersförtrycket och dess allvarliga konsekvenser. För precis som Fadime Sahindal själv sa i sitt riksdags tal (21/11/01): ”Att vi inte får vända ryggen och blunda för de invandrartjejer och kvinnor som inte tillåts att leva sina liv på sina egna villkor”
Jag kommer aldrig att överge mina medsystrar och kommer alltid fortsätta med min ihärdiga kamp. Ett stort, hjärtligt tack till GAPF för denna fina, prestigefylld utmärkelse. Det betyder mer än vad ord kan beskriva” -Maria Rashidi

Förutom GAPF:s ambitiösa arbete och involvering i att lyfta upp hedersfrågan till en högre nivå i samhällsdebatten och erbjuda hjälpresurser till drabbade individer, så har organisationen Kvinnors Rätt också spelat en viktig roll i att konkretisera hedersförtrycket och erbjuda en hjälpande hand till utsatta unga flickor, kvinnor och även pojkar. Kvinnors Rätt utgör en utav samhällets viktigaste plattformar som aktivt arbetat mot all typ av hedersförtryck. 

”Arbetet mot hedersförtryck involverar inte politiker och andra makthavare endast. Utan även dig, mig och hela samhället. Kvinnors Rätt behöver allt stöd vi kan få för att fortsätta med att rädda utsatta flickor och kvinnor till en väg ut ur hedersförtryck. Att erbjuda en hjälpande hand kan utgöra en skillnad på liv och död i vissa fall. Vi måste alltid finnas där, lyssna, bemöta, vägleda.
Va med och stötta Kvinnors Rätt!
Va med och sänd ut ett viktigt budskap till den unga flickan som lever under detta fruktansvärda förtryck: Vi finns här för dig! Du är aldrig ensam och det finns hjälp att få! -Maria Rashidi