Om maria 

För tjugo år sedan förändrades Maria Rashidis liv för alltid. På väg hem en sen kväll i Stockholm, stannade en ung man framför henne och frågade vad klockan är. Det nästa Maria minns är en fruktansvärd smärta över hela ansiktet och att allting blev vitt. Hon hade fått svavel syra kastat i ansiktet, och angreppet hade beordrats av hennes ex-make som i årtal utsatt henne för hedersrelaterat våld och förtryck”

Maria Rashidi är en svensk-iransk kvinnorättsaktivist och samhällsdebattör. Född och uppvuxen i Iran under en relativ fri uppfostran, detta kom att förändras helt och hållet i och med den Iranska revolutionens intåg år 1979.

Efter åtta år av regim förtryck valde Maria att lämna Iran för att flytta till Sverige, i syfte för att skapa sig ett bättre liv för sig och sina tre barn.

Ett år senare anlände hennes dåvarande make och familjen återförenades i Stockholm. Men återföreningen blev allt annat än den trygga och kärleksfulla som Maria hade hoppats på. Den svåra tillvaron inom äktenskapen kom att  även påverka barnen. Maria tog slutligen steget och ansökte om skilsmässa och ett liv i frihet. En frihet som hon sedan skulle betala ett högt pris för. Kort tid därefter kom svavelsyra attacken på beordran av ex-maken.

Kärleken till sina tre barn utgjorde den starkaste motivationen och hjälpte Maria att återfinna hopp.

Mina barn är fantastiska. Jag är oerhört stolt över att se hur framgångsrika de har blivit trots allting de har gått igenom Maria Rashidi 

Men även en ny kraft föddes fram ur denna kamp, en kraft som utgjorde språngbrädan till vad som skulle bli en 20 år långt kamp mot hedersrelaterat våld och förtryck. Maria Rashidi grundade 2001 organisationen Kvinnors Rätt i syfte för att förändra situationen för utsatta individer för hedersförtryck och våld i nära relationer genom att erbjuda stöd och hjälp.

Jag vill inte betraktas som ett offer och vill inte att någon skall tycka synd om mig. Jag har mött hedersförtrycket öga mot öga och vet hur svårt det är att ta sig loss från det. Men det är inte omöjligt att bli fri. Om jag kan bli fri, så kan varenda ung flicka och kvinna där ute också bli det. Det handlar om att veta att hjälpen finns, att någon lyssnar och att det är inte ditt fel det du har varit utsatt för”- Maria Rashidi

Mer läsning om maria

Maria, 60, utsattes för syraattack av sin svartsjuke man

Året runt – https://www.aretrunt.se/maria-60-utsattes-for-syraattack-av-sin-svartsjuke-man/

Maria ville bara vara fri – har hjälpt hundratals

Expressen – https://www.expressen.se/om-expressen/maria-ville-bara-vara-fri–har-hjalpt-hundratals/